Sign in

Как да бъдем по-продуктивни сутрин: правилото ”20/20/20”

Всеки път когато заспим тялото ни преминава през 5 фази на съня, като всяка следваща фаза го задълбочава и, следователно, възстановява тялото повече. Доказано е обаче, че накъсването на съня вреди на възстановителния процес на тялото.

Ако се събудим в 7 сутринта след 7 часа дълбок сън, ще сме по-близко до последната фаза на съня, както и до състоянието, в което тялото ни ще е готово да се събуди само. Ако обаче спираме алармите си и заспиваме отново, обръщаме процеса в противоположната посока, което ни кара да се чувстваме по-изморени след това, дори и да сме поспали повече.

Учените също твърдят, че първият час след като се събудим от дълбок сън мозъкът ни функционира най-силно, затова трябва да си изградим навика да ставаме от раз, за да можем да сме по-дисциплинирани и пълноценни през остатъка от деня.

Ключът за постигане на това се крие във формулата “20/20/20”, която разделя първия ни час от деня на 3 равни части: 20 минути физическа активност, 20 минути размисъл и 20 минути учене.

1.       20 минути физическа активност

Освен, че е полезно за тялото, отделяйки малко време за физическа активност когато се събудим сутрин спомага за “разсейването” на мозъка ни, за да може той да си “отрезнее” напълно, преди да започне да функционира на пълни обороти. Това явление се нарича “transient hypofrontality” и се изявява в нарочното забавяне на фронталния кортекс на мозъка ни, който е отговорен за нашето мислене и вземане на решения. Тренирайки 20 минути рано сутрин, успяваме да забавим дейността на фронталния си кортекс, за да можем да се фокусираме на настоящето и да подготвим мозъка си да остатъка от деня, правейки го по-малко податлив на стрес и тревоги, както и по-креативен.
Спортуването рано сутрин също задейства кръвообръщението и ни кара да се поизпотим, което спомага за намаляването на хормона кортизол в системата ни, отговорен за стреса и страха.

2.  20 минути размисъл

Отделяйки 20 минути за размисъл ни държи здраво стъпили на земята, независимо какво ни очаква през остатъка от деня. През тези 20 минути можете да се отдадете на медитация, поставяне на цели или просто да съберете мислите и идеите си— тази практика със сигурност ще ви донесе спокойствие през деня.

3.  20 минути учене

Последните 20 минути е хубаво да отделите за “учене”. Не, не е задължително да захванете някой учебник, достатъчно е да отворите книга, да пуснете информативен подкаст или някой документален филм. Накратко казано— да излезете от социалните мрежи. Постарайте се каквото и да изберете да “научите” да ви заинтригува истински, за да може мозъкът ви да искри с идеи.

Спазвайки този 20/20/20 план всяка сутрин си гарантирате успешен старт на деня, както и пълноценен завършек.