Sign in

Фрийлансът и неговото скоростно навлизане

Според изследване на Forbes, 56.7 милиона американци изпълняват фрийланс дейности. И докато в Щатите и Европа, фрийлансърите набират главоломна скорост, то те в България също съществуват от много време с разликата, че тук определението е работа на свободна практика.

Съществуват няколко различни подхода при намирането на такъв тип работни задължения. 

Първият начин е като независим freelancer – той сам намира своите проекти чрез различни платформи, сайтове и контакти. При заплащане се ангажира с издаването на фактура, подписването на граждански договор, или друг вид споразумение. 

Вторият начин е чрез онлайн платформи за намиране на дистанционна работа – Freelancer.comUpwork.com и други. 

И последният, разбира се, е чрез фирми и агенции, предоставящи подобен тип услуги. Работата с тях е по-ангажираща финансово, тъй като те получават процент от печалбата.

Независимо от начина, разпространяването на фрийланс услуги расте непрестанно. То е вече популярно не само сред самите работещи дистанционно, но и сред много работодатели. В много от сферите се търсят услугите на свободно работещи професионалисти, но сред най-бързо развиващите се, е тази на дигиталния маркетинг. Агенциите все повече търсят алтернативи и ги намират именно във фрийлансърите. 

Макар и някои често срещани трудности при този тип работа, тя все пак е предпочитана от много млади ентусиасти. Ако и вие сте сред тях и искате да се потопите в работата си от разстояние, ето какво трябва да знаете преди това.

Какво да очаквате като фрийлансъри 

Фрийлансът е прекрасна възможност на професионалистите да се отдадат на семейство, на пътувания, на приключения и повече свободно време, с което да разполагат. Работата от разстояние има много привилегии, но с нея трябва да бъдете подготвени и за неизбежни препятствия.

Преди да започнете, трябва да сте наясно, че за да се превърнете във freelancer на пълно работно време, ще трябва да започнете на непълно. За да стигнете до момента, в който можете да живеете само на доходите си от дистанционни проекти, ще трябва да започнете от работа през свободното си време. Вечер след основната ви работа и уикендите, докато другите си почиват и се забавляват. Това е период, който жертвате, за да можете да наберете необходимите си клиенти и да си изградите име като добър специалист в сферата, която сте си избрали.

Друго важно съображение е работата за няколко и различни проекти. Като фрийлансър ще трябва да лавирате между няколко клиента и техните изисквания ще бъдат различни, техните сфери на работа ще бъдат различни, а вие ще трябва да разпределяте правилно времето си. Ефективността на извършената от вас работа ще зависи от това колко внимателно сте балансирали задачите си.

Времето не винаги може да бъде контролирано. Макар и току що да ви казахме, че вие ще трябва да разпределяте времето си, то това понякога няма да зависи само от вас. Като фрийлансъри трябва да очаквате, че ще имате дни, в които трябва да работите повече от обичайните 8 часа, за да се вместите в крайните си срокове, и други дни, в които няма да имате никаква работа. 

Хубаво е да имате предвид обаче, че 63% от фрийлансърите предпочитат да имат няколко клиента, вместо един (Upwork). Това е така, защото сигурността, която те дават е необходима при тази сфера на работа. 

Най-бързо развиващите се фрийланс сфери

Истината е, че 61% от работещите дистанционно се специализират в 2 или 3 умения, с които да си намират клиенти (Източник The Slash Workers). Именно затова, успешните фрийлансъри непрекъснато се запознават с развиващите се сфери, които все повече и повече търсят такъв тип външни услуги. За да сте и вие в крак с промените, ето последните най-бързо развиващите се. 

На първо място сред най-търсените услуги са тези в IT сферата. Развиването на софтуери, писане на кодове, решаване на сървърни проблеми, и всичко друго, което IT специалистите умеят. Нуждата от техните услуги е определено доминираща. 

Други често търсени специалисти са от областта на счетоводството. Новооткрити и малки компании се доверяват на фрийланс счетоводители, които да им водят отчет за работата, тъй като това за тях излиза по-изгодно финансово.

Както по-горе споменахме, сферата на дигиталния маркетинг е също сред лидерите, когато става въпрос за дистанционна работа. Специалистите, които се търсят в тази сфера, са графични дизайнери, копирайтъри, SEO експерти, специалисти за социални мрежи, и други. 

Положителната страна на фрийланса

Повечето фрийлансъри не биха могли дори да посочат лоша страна на работата си, тъй като възможностите, които предлага са необятни и единствено от самия фрийлансър зависи дали ще се възползва максимално от тях. 84% от фрийлансърите в Upwork посочват, че да работят като такива, им позволява да живеят по начина, по който искат. 

Свободата да работят от всяко свое любимо кътче и по всяко предпочитано от тях време е основна привилегия, която придобиват. Фрийлансърите разполагат с време, което да посветят на хобитата си, на близките си, а дори и на самите себе си. Разбира се, процентът на намаления стрес е също впечатляващ. 

Като заключение, вие сами трябва да прецените дали сте готови на пълно отдаване на работата си като фрийлансъри, за да можете след това да се насладите на безбройните положителни страни, които има.