Sign in

Да напуснеш преди да си намерил друга работа?

Общоприето е, че напускането на настояща работа без да имаме друга е глупаво решение. Митове и притеснения от поколения тежат над дилемата. Ще се справим ли финансово, ако не сме си намерили друга работа? Ще бъде ли черна точка за нас пред новите работодатели, ако видят, че импулсивно сме решили да напуснемОтказването не е ли за слабите? И още много други въпроси, които си задаваме преди да направим крачката. 

Обикновено обаче причините за желанието ни да си тръгнем са много по-силни и много по-важни от тези въпроси. Истината е, че когато не си на правилното място и това те кара да се чувстваш зле, демотивиран и стресиран, напускането е просто въпрос на време. 

89% от работодателите вярват, че техните служители напускат, защото искат повече пари (Report by Dale Carnegie Training and Darren Hardy).

А според изследване на CareerBuilder.com, само 12% от всички, които напускат, всъщност го правят за пари

Смело може да се заяви дори че предлагането на повишаване на заплатата  не би могло да бъде достатъчна причина, за да се задържи служител, който не се чувства на мястото си. 

3 от основните причини за напускане

Според проучване, направено от hayes.com, 43% от служителите биха напуснали работата си заради корпоративната култура на компанията, в която са. Това е доста голям процент и водещ сред причините за напускане на работа. Ако сте на място, на което вземането на решения от ръководители не съвпада с вашите ценности, с вашите разбирания и очаквания, то вие знаете и сами какво се има предвид под “корпоративна култура”. Никой не трябва да се задържа на място, на което трудът му не е оценен и качествата му остават незабелязани или пък биват пренебрегнати поради изкривени ценности на компанията. Особено ако в нея каквито и да е наченки на демокрация липсват.

Друг основен фактор при голям процент от подаващите си молби за освобождаване от работна позиция, е неразбирателство с прекия ръководител и липса на колегиално отношение с екипа. На пръв поглед не е причина за крайни решения, но продължителното повишаване на нивото на стреса, заради междухарактерни сблъсъци, оказва влияние. Това е и една от причините, процентът на работещите от вкъщи да се увеличава все повече. 42% от милениалите посочват, че работните отношения им създават стрес и това има негативно влияние върху здравословното им състояние (Източник O.C.Taner).

Макар сред някои проучвания паричното възнаграждение да не е сред основен тласък за напускане, то в България определено е. Все повече и повече български граждани са склонни да сменят работната си позиция с друга, на която финансовите облаги са повече. Важно е да се отбележи обаче, че когато мотивът на служителя е да получава по-голяма заплата, то напускането на работа обикновено се случва след като вече е намерил следващата подходяща позиция.

Какво да направите преди да предприемете крачката?

В случай, че не се чувствате добре на работното си място и това не е нещо, с което искате да се примирите, имаме няколко съвета за вас. Преди да се откъснете от токсично място за вас, хубаво е добре да си направите равносметка за риска, който ще поемете при напускане без да имате друга работна позиция. 

Финансов отчет

Започнете с ясно разграфяване на финансите си в приходи и разходи. Сметнете какво ви е необходимо, за да изкарате следващите няколко месеца без да получавате заплата. След като дръпнете чертата, направете си извод дали ще можете да се справите със ситуацията. Не забравяйте, че вашето здравословно и емоционално състояние нямат цена и дори да се наложи да направите жертви с някои разходи, то ще си струва на фона на алтернативата. 

Потърсете временни решения

Вие вероятно вече сте сигурни, че искате да предприемете крачката, така че посмилете какво още можете да направите, за да си подсигурите спокойствие. Ако не искате да чакате да сте си намерили сигурна работа преди да напуснете, то потърсете фрийланс проекти, които могат да ви подкрепят през периода между старата и новата работа. Помислете как можете да се възползвате от свободното си време така, че то да работи за вас.

Отдайте се на нетуъркинг

Създайте нови връзки и се запознайте с колкото се може повече нови хора. Никога не знаете от къде може да се появи следващото ви предложение за работа. Нетуъркингът ще ви помогне да се откъснете от старата среда и да отворите съзнанието и кръга си към нови възможности. Потърсете услугите на опитен консултант подбор на персонал. Той може да ви насочи към възможности на пазара на труда, които не познавате. Ще получите  актуална информация относно най-новите позиции, компании, професионални съвети и насоки при намирането на подходящата за Вас позиция. 

Помислете за смяна на сферата

Знаете ли, че 70% от хората искат да сменят сферата, в която работят (Източник CareerBuilder.com). Ако това звучи като нещо, което вие искате да направите, сега е моментът. Пробвайте нови проекти, отдайте се на различни дейности и се доверете на страстта, която имате. Ако това, което сте правили досега не е за вас, потърсете това, което би било. 

В заключение – Да напуснем ли преди да сме си намерили работа?

Страхът, който ще тежи над нас при задаването на този въпрос всеки път, е нормален. Той не е знак, че не трябва да го правим, а точно обратното. Всяко ново начало е плашещо и всичко, което е различно от зоната ни на комфорт, е несигурно. Но само така можем да позволим на нещо по-добро да влезе в живота ни. Рискове ще съществуват винаги и дори да напуснем след като сме си намерили работа – няма как да знаем, че новата ще е по-добра, нали? Именно затова рестартът е не просто добър за нас, но и необходим, ако искаме да вървим напред и да се развиваме.