Sign in

10 Книги за личностно развитие, които трябва да прочетете

Четенето на книги е една от най-важните дейности в ежедневието ни, която може да ни помогне много повече, отколкото предполагаме. Една книга може да ни свърже с други светове, да ни накара да преоткрием себе си, да ни вдъхнови или да ни запознае с напълно непознатото. 

Всяка нова страница крие в себе си възможност за нови хоризонти, от които имаме нужда не само за да комуникираме по-добре с другите, но и за да комуникираме по-добре със самите себе си. Личностното развитие е процес, който отнема време и част от това време трябва да е запълнено с литературно обогатяване.  

Ако се питате дали книгите ще ви помогнат в новите ви начинания или само ще загубят времето ви, то е добре да научите какво всъщност правят успелите хора. Бил Гейтс чете по 50 книги на година. Илон Мъск отговаря, че чете книги на въпроса как се е научил да строи ракети. А Марк Зукърбърг чете по една книга на всеки две седмици.

За да е оптимално въздействието от книгите, фокусирайте се върху тези, които ще ви научат и как да тренирате ума си, как да се усъвършенствате и какво да правите, за да успеете с новия си бизнес, на новото работно място или в личен план. 

Събрахме 10 от любимите заглавия, които доказано ще повлияят на начина ви на живот и ще вдъхновят необходимата промяна. 

  1. “Неограничена власт или изкуството да владеем себе си”

Антъни Робинс

Тони Робинс е лайф коуч, филантроп и инспиратор, който вече много години променя животи. Още от далечната 1986г, когато е написал “Неограничена власт”, той е поставил основите на личностното развитие. Книгата е наръчник за живота по един много необикновен начин. Учи ни на конкретни техники, разкрива тайните на препрограмиране на съзнанието, установяването на стабилни връзки и кой е ключа към щастието. 

2. “Магията на мащабното мислене”

 Дейвид Шуорц

Тази книга ще ви запознае с истинската сила на ума. Фокусирана е върху позитивното мислене, привличането на големите промени и промяната на резултатите. Шуорц пише леко, забавно и някак непринудено, сякаш вниква в мислите ви и се слива с тях. “Магията на мащабното мислене” може да е и магията, от която имате нужда.

3.“12 правила за живота”

Джордан Питърсън

Джордан Питърсън продължава все повече и повече да се превръща в широко призната фигура. Въпреки че клиничният психолог има много противоречив публичен образ, това, което е събрал в “12 правила за живота”, си заслужава да бъде прочетено. Ще ви накара да вникнете в същността на заобикалящото ни и въпреки паралелите из страниците, които може да ви се струват като хаос, в края всичко идва на мястото си и носи смисъл.

4. “Племена” 

Сет Годин

Сет Годин е маркетолог, който използва простото, за да придаде иначе сложното значение на всичко. “Племена” се посвещава на смисъла да разбираш хората и от какво наистина те се интересуват. Това ще помогне на всеки предприемач или маркетолог да вникне по-добре в нишата, която е избрал за своя. Гарантирано.

5. “Мислещият човек”

Джеймс Алън

За да премахнете всякакви граници от съзнанието си, вие имате нужда от тази книга. С нея ще се научите как да постигнете спокойствието, с което след това да достигнете и успеха. Алън ще ви помогне да стигнете до прозренията, които са ви необходими, за да си изградите по-добър личен и професионален живот. 

6.“Силата на Настоящето”

Екхарт Толе

Духовният учител създава бестселър след бестселър. “Силата на настоящето” е още едно заглавие, което трябва задължително да добавите в списъка си. Между всички въпроси и отговори в нея, ще намерите точно това, което дори не знаете, че искате да попитате. Като едно пътешествие из самите нас, тази книга ще ви даде старт към всичко, за което мечтаете. 

7. “Дълбока дързост”

Брене Браун

Книгата на Браун не се фокусира толкова към личното осъзнаване и развитие, колкото до смелостта. Ще ви помогне да научите как да оставите страха в миналото и да се отдадете на всяка своя идея и всеки свой порив. “Дълбока дързост” ще разгърне един нов поглед над уязвимостта и как тя да бъде владяна. За въпросите като “какво би било”, които ще се превърнат в един далечен спомен.

8. “Седемте навика на високоефективните хора”

Стивън Кови

Би трябвало да не чувате това заглавие за първи път. Но ако досега сте отлагали прочитането на тази книга, то вече е време да му се отдадете. Личните и професионални проблеми могат съвсем лесно да бъдат превъзмогнати. С напътствията от Стивън Кови ще преоткриете един нов свят от възможности и пътя към пълноценния живот.

9. “Събудете великана в себе си”

Тони Робинс

С риск да си помислите, че сме пристрастни към Тони Робинс, споделяме още едно заглавие от творчеството му. Просто защото си струва! Книгата му е наръчник за това как да вземете контрола в свои ръце и да оформите съдбата си. Ще ви помогне да “събудите великана в себе си” и да достигнете нови върхове, по-високи и от най-смелите ви мечти. 

10. “Годината, в която казвах ДА”

Шонда Раймс

За финал ви съветваме да прочетете задължително автобиографията на вдъхновяваща за вас личност. Може да е тази на Стив Джобс, на Мишел Обама или Джими Чу – всичко зависи от това какви са интересите ви. За нас Шонда Раймс е един страхотен пример за превъзмогване на страховете и поемане по по-добър път – дързък и стремглав.